Το αβέβαιο μέλλον της Καλντέρας της Σαντορίνης

Η καταστροφή που συντελείται στην κλειστή θαλάσσια περιοχή της καλντέρας της Σαντορίνης, όπως εξηγούν επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) είναι τεράστια. Αιτία φυσικά, η ανεξέλεγκτη και πολλές φορές άσκοπη υπερ-αλίευση ειδικότερα από ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε βαθμό που δεν μπορεί να καταμετρηθεί, εντείνει το πρόβλημα που έχει φυσικά τις ρίζες του και σε βαθύτερα αίτια.

Στη διημερίδα ακόμα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ολοκληρωμένη εικόνα του βυθού της καλντέρας του Ηφαιστειακού νησιού, όπως την αποτύπωσε το βαθυσκάφος του ερευνητικού σκάφους «Nautilus» το 2011 αλλά και τα ROV του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Η ακριβής αποτύπωση δείχνει ξεκάθαρα τους περιορισμούς της κλειστής λεκάνης και τις στενές πύλες εισόδου της καλντέρας και αναδεικνύει το μεγαλείο και την απεραντοσύνη του βάθους της.

Οι πολύ σημαντικές μελέτες των επιστημόνων, παρουσιάζονται αναλυτικά στα video της διημερίδας στις 18/10/2014 που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη και ίσως είναι το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων ημερών στο νησί.

  • Παρακολουθήστε και τα 5 μέρη παρακάτω: 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s