Στα βήματα της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής

Πιερ-Ιβ Κουστό: «Προστατευόμενες ζώνες η λύση για τον υποβρύχιο κόσμο»

Ο 32χρονος Πιερ-Ιβ Κουστό, γιος του θρύλου της αυτόνομης κατάδυσης και των θαλάσσιων εξερευνήσεων Ζακ-Ιβ Κουστό, συνεχίζει το έργο του πατέρα του με επίκεντρο την Σαντορίνη, στην οποία βρέθηκε  πρόσφατα στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Σαντορίνης: Συνδιαμορφώνοντας τα επόμενα βήματα».

Στόχος είναι να οριοθετηθεί στο νησί μια προστατευόμενη ζώνη απαγόρευσης αλιείας, η οποία θα συντελέσει τόσο στην αύξηση των ψαριών, όσο και στην περιβαλλοντική αφύπνιση της κοινής γνώμης. «Ξεκίνησα τις καταδύσεις στην ηλικία των 9 ετών, φυσικά με την καθοδήγηση του πατέρα μου», λέει ο Πιερ-Ιβ στον «ΕΤ» και συνεχίζει: «Ήταν αυτονόητο να μού μεταδώσει την αγάπη για τη θάλασσα και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτή».

Το έργο του δεν είναι εύκολο, αλλά ο ίδιος δεν αποθαρρύνεται: «Ο πατέρας μου έλεγε ότι οι πρέπει να κυνηγάμε αυτό που φαίνεται αδύνατο, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Έχοντας ζήσει για αρκετό διάστημα στη Σαντορίνη ως εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, είδα με τα μάτια μου την υποβάθμιση του υποβρύχιου κόσμου, την σχεδόν πλήρη απουσία ψαριών από την υπεραλίευση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και στόχος μου είναι να βοηθήσω κι εγώ στη βελτίωση της κατάστασης, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θάλασσα όπως πρέπει, με τους κατοίκους τους στο φυσικό τους περιβάλλον».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s