Επιστολή ενημέρωσης για τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη

Αξιότιμοι κύριοι,

Εκ μέρους του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του υπό σύσταση Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης «ΘΗΡΑΪΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τόσο για την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια για την ουσιαστική προστασία του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης, όσο και για τους σκοπούς και τους στόχους της πρωτοβουλίας μας.

Όπως πιθανόν να έχετε πληροφορηθεί, από το 2010 και μέχρι σήμερα ένα πλήθος τοπικών, εθνικών αλλά και διεθνών φορέων και ιδιωτών, κατοίκων και άμεσα εμπλεκομένων έχουν κινητοποιηθεί με σκοπό τη θεσμοθέτηση μίας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής εντός της θαλάσσιας έκτασης του νησιωτικού συμπλέγματος της Θήρας. Οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται ενεργά από τους επαγγελματίες αλιείς της Σαντορίνης, οι οποίοι πρώτοι από όλους διαπιστώνουν τη συνεχή και δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Επιπλέον η επιτακτική ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού τεκμηριώνεται από τις επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΕΚΛΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και άλλους επιστημονικούς φορείς. Οι μελέτες αυτές επιβεβαιώνουν με πλήθος δημοσιευμένων στοιχείων τη σημασία και αξία αλλά και τη συνεχή υποβάθμιση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων και της Σαντορίνης ειδικότερα. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι κάτοικοι της Σαντορίνης, αλλά και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο νησί, ζητούν επιτακτικά τη θεσμοθέτηση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Σαντορίνης και την προστασία του μοναδικού φυσικού, γεωλογικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω κάτοικοι και φορείς της Σαντορίνης, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, επιστήμονες και επαγγελματίες του νησιού, με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας πήραμε την πρωτοβουλία να συστήσουμε το μη κερδοσκοπικό σωματείο Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης «ΘΗΡΑΪΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» (Θ.Θ.). Η απόφαση αυτή πάρθηκε στην ανοικτή διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη τον περασμένο Οκτώβριο, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει στο νησί, έλαβαν χώρα οι τοποθετήσεις των αλιέων, του Δήμου, και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και συμφωνήθηκε από κοινού η σύσταση του Σωματείου μας.

Ο κύριος σκοπός του Σωματείου είναι η προστασία, η διατήρηση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του συμπλέγματος των νησιών της Θήρας που διακρίνεται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική του αξία.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός το Σωματείο έχει θέσει μία σειρά στόχων μεταξύ των οποίων κύριο ρόλο επιτελούν: 1. η διατήρηση και προστασία όλων των συνιστωσών και αξιών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στη θαλάσσια, υποθαλάσσια και χερσαία περιοχή που οριοθετείται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Θήρας, 2. η διενέργεια και υποστήριξη όλων των αναγκαίων πράξεων   και δράσεων διαχείρισης για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Θ.Θ., 3. η διενέργεια και υποστήριξη όλων των αναγκαίων πράξεων και δράσεων για τη φύλαξη/εποπτεία της Θ.Θ., σε συνεργασία με όλους τους φορείς, είτε ιδιωτικούς είτε δημόσιους, οι οποίοι εμπλέκονται θεσμικά ή εντέλλονται για την προστασία της περιοχής από ανθρώπινες δραστηριότητες, 4. η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων, συλλογικών φορέων, επισκεπτών και ειδικότερα των χρηστών της Θ.Θ., 5. η επιστημονική έρευνα και µελέτη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Θ.Θ., 6. η προβολή και ανάδειξη των αξιών και του φυσικού πλούτου της Θ.Θ., 7. η περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση όλων γενικά των χρηστών της Θ.Θ., και 8. η επίτευξη αειφόρου διαχείρισης του νησιωτικού συμπλέγματος Θήρας µε προστασία του περιβάλλοντος, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής για την ισόρροπη οικονοµική ανάπτυξη.

Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ουσιαστική προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της μοναδικής Σαντορίνης θα σας θέλαμε αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και περαιτέρω ενημέρωσή σας σχετικά με τους σκοπούς και τις δράσεις μας.

Με τιμή,

Το προσωρινό ΔΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s