Mηδενισμός των ανθρωπογενών ρύπων

Οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Διάσκεψή του ΟΗΕ για το κλίμα συμφώνησαν σε ένα στόχο ορόσημο που μπορεί να σώσει όλα όσα αγαπάμε! Γι’ αυτό κατεβήκαμε στους δρόμους, υπογράφαμε, τηλεφωνούσαμε, κάναμε δωρεές, στέλναμε μηνύματα και ελπίζαμε: για μία ισχυρή και μεγάλη καμπή στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Climate March

Ονομάζεται μηδενισμός των ανθρωπογενών ρύπων(μια εξισορρόπηση του τι μπορούμε να εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα και τι μπορεί να απορροφηθεί). Και όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος και η Συμφωνία του Παρισιού είναι πλέον στα χέρια των νομοθετών, η καθαρή ενέργεια θα αναδειχθεί ως ο καλύτερος, φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσουν την υπόσχεσή τους. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να πραγματοποιήσουμε το όνειρο για ένα ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές!

Μέσα από τις μεγαλύτερες κρίσεις, η ανθρωπότητα γεννά τα πιο όμορφα οράματα. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος γέννησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα υπέροχο και διεθνές πρότυπο που αντιμετωπίζει την ανθρωπότητα ως έναν και μοναδικό λαό, και η πτώση του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική γέννησε το πιο οραματικό και προοδευτικό σύνταγμα στον κόσμο.

Τα προοδευτικά οράματα έχουν ανάγκη από κινήματα για γίνουν ευρέως αποδεκτά και να πάρουν σάρκα και οστά στην καθημερινή μας ζωή. Και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αποτελεί εξαίρεση:

Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις την ιστορία του αγώνα μας για το κλίμα και να μοιραστείς τη χαρά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα μέλη του Avaaz παίξαμε κρίσιμο ρόλο ασκώντας πίεση για την ιστορική αυτή συμφωνία. Αφού πρώτα σπάσαμε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, διαδηλώνοντας ανά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, φέραμε τις φωνές μας μέσα στη διάσκεψη (στην κυριολεξία) με μια «χορωδία» ηχητικών μηνυμάτων από μέλη του Avaaz που έπαιζαν στην είσοδο καθώς οι διαπραγματευτές έμπαιναν στο κτήριο. Στη συνέχεια παραδώσαμε το ψήφισμά μας απευθείας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οργανώσαμε σειρά δράσεων.

«Όταν το 2014 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συγκάλεσε την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι είχαμε την δύναμη των πολιτών με το μέρος μας.»
Σχολίασε σχετικά με τη δυναμική των κινητοποιήσεών μας η Κριστίνα Φιγκέρες, επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Από την αρχή μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων, κάθε φορά που μια χώρα απειλούσε να μπλοκάρει την πρόοδο, αντιδρούσαμε, έκαναν πίσω και μας ακολουθούσαν. Το κίνημά μας πίεσε τους ηγέτες να κάνουν βήματα προόδου με45 διαφορετικές δράσεις σε 14 μέρες. Και φέραμε καταπληκτικά αποτελέσματα:

Climate March

Όταν ο Ινδός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενάντια στην 100% καθαρή ενέργεια, αβαζίτες και αβαζίτισσες τραβήξαμε βίντεο από την πλημμυρισμένη πόλη Τσεννάι και το προβάλαμε σε γιγαντοοθόνη μέσα στη διάσκεψη, μαζί με μηνύματα πολιτών από κάθε γωνιά της Ινδίας. Την επόμενη μέρα, τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μόντι άλλαξε στάση και μετέδωσαν: «Τι ήταν αυτό που τον έκανε να κάνει στροφή 180 μοιρών;… Ένα βίντεο με συνεντεύξεις επιζώντων από τις πλημμύρες της Τσεννάι που προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνες μέσα στο κτήριο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα».

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή – ακριβώς έξω από την κύρια αίθουσα των διαπραγματεύσεων παίζαμε συνεχόμενα εικόνες από τις πορείες μας, μηνύματα και βίντεο. Οι αρχηγοί των κρατών, οι υπουργοί και οι ομάδες τους άκουγαν τις φωνές μας και την έκκλησή μας για δράση κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, αφισοκολλήσαμε το Παρίσι με τα πρόσωπα των χειρότερων εκπροσώπων του λόμπι των ορυκτών καυσίμων και αρνητών της κλιματικής αλλαγής και ζητήσαμε από τους υπουργούς να τους αγνοήσουν. Η λομπίστα της μεγαλύτερης εταιρίας εξόρυξης του κόσμου τα μάζεψε και αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση οριστικά!

Όταν είδαμε πως η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονταν να μποκάρουν την πρόοδο, μέλη του Avaaz στις δύο αυτές γωνιές του πλανήτη αναλάβαμε δράση τραβώντας την προσοχή των ΜΜΕ. Στην Αργεντινή, κατακλύσαμε το νέο πρόεδρο της χώρας με μηνύματα ζητώντας του να στείλει αποστολή στο Παρίσι. Μέσα σε μέρες έφτασαν. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανησύχησε τόσο από τη δημοσιότητα που τραβούσαμε πάνω τους που νομικός εκπρόσωπος του βασιλείου πήρε τηλέφωνο την ομάδα μας για να μας απειλήσει ότι θα μας κάνει μήνυση.

Και μόλις πριν λίγες ώρες, η Γερμανίδα υπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τα μέλη του Avaaz που κάναμε την ίδια και την ομάδα της να νοιώθουν διαρκή στήριξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε το κίνημά μας ήταν που μαζέψαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στηρίξουμε την παρουσία των Νήσων Μάρσαλ στη διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έγινε ένας από τους ήρωες της διάσκεψης – ανακοινώνοντας την «Φιλόδοξη Συμμαχία» η οποία εξάλειψε τον τοξικό διχασμό μεταξύ βορά και νότου και έκανε 100 χώρες να συνεργαστούν.

Όταν έκαναν κάλεσμα και σε άλλες χώρες να συμμετέχουν, αβαζίτες και αβαζίττισες κινητοποιηθήκαμε και αρχίσαμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα στα κινητά των απεσταλμένων των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. Μέσα σε ώρες η Βραζιλία απάντησε στην ομάδα του Avaaz και 48 ώρες αργότερα προσχώρησε στη «Φιλόδοξη Συμμαχία».

Και αυτές είναι μερικές από τις δράσεις που διοργανώσαμε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα!

Όλοι ήταν απαισιόδοξοι για την έκβαση της διάσκεψης για το κλίμα, ενώ οι ηγέτες δήλωναν συνέχεια στην ομάδα του Avaaz ότι «ο κόσμος δε νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή». Εμείς, όμως, ξέραμε καλύτερα. Ξέραμε ότι κάθε χρόνο μέσα από τις δημοσκοπήσεις μας τα εκατομμύρια μέλη του κινήματός μας αναδεικνύουν τη διάσωση του πλανήτη μας ως βασική προτεραιότητα για τη συλλογική μας δράση. Από το 2007, στο Μπαλί, την Κοπεγχάγη, τις συνόδους κορυφής των της G7, σε μεγάλες πρωτεύουσες και τώρα στο Παρίσι, δείξαμε στους ηγέτες πόσο λάθος έκαναν, με τους εξής τρόπους:

Κερδίζοντας έδαφος στο Μπαλί (2007): Ο αγώνας του κινήματός μας για το κλίμα ξεκίνησε στο Μπαλί πριν από οκτώ χρόνια, όταν αβαζίτες και αβαζίτισσες στείλαμε χιλιάδες μηνύματα σε χώρες που στέκονταν εμπόδιο και χρηματοδοτήσαμε μια ολοσέλιδη ανακοίνωση στον Τύπο, για την οποία η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας έγραψε ότι ήταν η αιτία για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Μαζί, συμβάλαμε στην άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες ώστε να συμφωνήσουν ένα σχέδιο που άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη διαπραγμάτευση της Κοπεγχάγης για το κλίμα και την τελική συμφωνία του Παρισιού.

«Σπρώχνοντας τον ελέφαντα» (2008-09): Για έναν όλόκληρο χρόνο, το κίνημά μας παραμέρισε τα πάντα για να επικεντρωθεί στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, διοργανώνοντας εκατοντάδες ολονυχτίες και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, κάνοντας χιλιάδες κλήσεις σε αρμόδιους, δημοσιεύοντας ψηφίσματα με εκατομμύρια υπογραφές και στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα αφύπνισης στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς. Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να γράψουν Ιστορία, αλλά όπως το έθεσε ένα μέλος του Avaaz: «Ο ελέφαντας άρχισε να κινείται. Και, όταν ένας ελέφαντας αρχίζει να κινείται, είναι δύσκολο να τον σταματήσεις…».

«Εξελίξατε τον ιδεαλισμό του κόσμου… Μην υποτιμάτε την επιρροή σας στους ηγέτες».
Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Κρατώντας ζωντανή την ελπίδα (2010-13): Αν και το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης ήταν απογοητευτικό, το κίνημά μας δεν έχασε την ελπίδα του. Αντίθετα, σε κάθε χώρα, με κάθε ευκαιρία, τα μέλη του Avaaz συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια για να διεκδικήσουμε τις κλιματικές πολιτικές που χρειαζόμαστε. Πραγματοποιήσαμε μια διαμαρτυρία στη σύνοδο κορυφής του Ντούρμπαν ως ένδειξη αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες, διοργανώσαμε ολονυχτίες υπό το φως των κεριών στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία και μαζέψαμε 1.500.000 υπογραφές για να προστατεύσουμε τον ανεκτίμητο Αμαζόνιο.

Δυναμώνοντας το κίνημά μας (2010-13): Η Κοπεγχάγη μάς δίδαξε ότι για να νικήσουμε το λόμπι των ορυκτών καυσίμων και να πείσουμε τους ηγέτες, έπρεπε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το κίνημά μας. Και αυτό κάναμε: Από 3.000.000 μέλη καταφέραμε να γίνουμε 30.000.000!

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα που έγινε ποτέ (2014): Σε συνεργασία με πολλούς οργανισμούς και μετά από μήνες προετοιμασίας, διοργανώσαμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα που έγινε ποτέ την παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. 400.000 πολίτες στη Νέα Υόρκη και 300.000 σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο διαδηλώσαμε στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα: Ο κόσμος ζητά 100% καθαρή ενέργεια. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Η στάση των πολιτικών για το κλίμα είχε αλλάξει.

«Οι πολίτες μας διαδηλώνουν. Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην έκκληση».
Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στον στα Ηνωμένα Έθνη, 2014

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s